[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Bardzo smacznapotrawa na post.868.Purée z groszku zielonegoLitr wyÅ‚uskanego groszku zielonego ugotować w sÅ‚onej wodzie.Gdy miÄ™kkiodcedzić, wsypać cukru do smaku, dodać Å‚yżkÄ™ masÅ‚a i dusić przez kwadrans.Potemprzefasować przez durszlak lub sito, rozrobić z kilkoma Å‚yżkami sÅ‚odkiej Å›mietanki ipodać do różnego rodzaju kotletów z drobiu, zwierzyny lub dzikiego ptactwa.869.Groch żółty zwyczajny.ZwykÅ‚y groch suchy, najlepiej jest namoczyć dzieÅ„ naprzódw letniej wodzie, bo siÄ™ potem szybko i równo ugotuje.Namoczony odcedzić i nalaćświeżą wodÄ…, można dodać na koniec noża sody oczyszczonej, gotować tak dÅ‚ugo, ażbÄ™dzie zupeÅ‚nie miÄ™kki.Potem dopiero posolić, a przed wydaniem wyrzucić nadurszlak i wyÅ‚ożywszy na półmisek, polać masÅ‚em ze zrumienionÄ… buÅ‚eczkÄ…, lubzasmażonÄ… sÅ‚oninÄ… ze skwarkami.870.Purée z grochu suchegoUgotować groch zwykÅ‚y okrÄ…gÅ‚y żółty; przefasować przez durszlak, rozrobićrosoÅ‚em lub smakiem z wÄ™dzonki albo szynki, a podajÄ…c do miÄ™sa lub wÄ™dlin, oblaćmasÅ‚em ze zrumienionÄ… buÅ‚eczkÄ… lub stopionÄ… sÅ‚oninÄ….871.Opiekanki z grochuUgotować i przefasować purée z grochu jak poprzednie nie rozrzedzajÄ…c gosmakiem.Zasmażyć Å‚yżkÄ™ masÅ‚a z drobno uszatkowanÄ… cebulÄ…, wymieszać razem zpurée, dodawszy trochÄ™ usiekanej zielonej pietruszki i kopru; na 1 litr purée osiemÅ‚yżek tartej przesianej buÅ‚ki i dwa caÅ‚e jaja i wyrabiać na stolnicy okrÄ…gÅ‚e podÅ‚użnewaÅ‚eczki, maczać w rozbitym jajku, otaczać w tartej buÅ‚ce i obsmażyć ze wszystkichstron na rumiano na rozpalonym maÅ›le lub fryturze.Do takich opiekanek można220podać różne ostre sosy wedle upodobania, lub też obkÅ‚adać niemi jarzyny z sosami,jak: duszonÄ… kalarepkÄ™, marchewkÄ™, brukiew, szpinak, jarmuż etc.872.Kotlety z grochuPrzyrzÄ…dzić purée z grochu jak na poprzednie opiekanki, urabiać jak zwykle owalnekotlety, utaczane w tartej buÅ‚ce, smażyć na maÅ›le lub fryturze i podać z ostrym sosemwedle upodobania.873.Jarmuż z kasztanamiJarmuż jest jarzynÄ… czysto zimowÄ…, dobry jest dopiero wtedy, gdy przemarznie,inaczej jest gorzki.W smaku zbliżony do szpinaku.SÄ… dwie odmiany jarmużu:zielony i czerwony, czyli fioletowy.Obrać z Å‚odygi tylko drobne Å›rodkowe liÅ›cie,sparzyć ukropem, ugotować w sÅ‚onej wodzie, a odcedziwszy dobrze, gdy wszystkawoda osiÄ…knie, posiekać drobno i przefasować przez rzadkie sito.Zrobić zasmażkÄ™ zÅ‚yżki masÅ‚a i pół Å‚yżki mÄ…ki, rozprowadzić pół szklankÄ… sÅ‚odkiego mleka lubÅ›mietanki, wÅ‚ożyć przefasowany jarmuż, dodać trochÄ™ cukru do smaku i zasmażyćrazem.Osobno ugotować pół funta kasztanów, obrać z podwójnej Å‚upiny, usmażyć jew dość gÄ™stym syropie i podajÄ…c obÅ‚ożyć niemi jarmuż na półmisku.874.Jarmuż z jajkamiTak przyrzÄ…dzić jarmuż jak poprzedni, a wydajÄ…c usmażyć w formie od doÅ‚ków,liczÄ…c po dwa jajka na osobÄ™ i uÅ‚ożyć na półmisku, na spód jarmuż a na wierzch jajka.875.Jarmuż z boczkiem lub kieÅ‚basÄ…Obrane listki jarmużu opÅ‚ukać i ugotować w sÅ‚onej wodzie, nastÄ™pnie usiekać iprzefasować przez sito.Pół cebuli utartej na tarce zasmażyć z Å‚yżkÄ… masÅ‚a,rozprowadzić kilkoma Å‚yżkami smaku z ugotowanej wÄ™dzonki lub kieÅ‚basy, wÅ‚ożyćjarmuż, dodać: jeden utarty na masÄ™ zÄ…bek czosnku, trochÄ™ pieprzu i dusić przezdobry kwadrans.WydajÄ…c obÅ‚ożyć plasterkami ugotowanego boczku lub pokrajanÄ…kieÅ‚basÄ….221876.Kalafiory au gratinUgotowane kalafiory uÅ‚ożyć na wysmarowanym masÅ‚em półmisku kwiatem do góryw caÅ‚oÅ›ci, oblać sosem beszamelowym ze sÅ‚odkiej Å›mietanki, posypać grubo tartymparmezanem i przesianÄ… buÅ‚kÄ…, na wierzchu poÅ‚ożyć kawaÅ‚eczki Å›wieżego masÅ‚a iwstawić na ruszcie do bardzo gorÄ…cego pieca na 20 minut, aby siÄ™ z wierzchu Å‚adniezrumieniÅ‚y.877.Kalafiory po wÅ‚oskuUgotowane kalafiory uÅ‚ożyć na wysmarowanym masÅ‚em półmisku, posypać tartymparmezanem, drobno usiekanÄ… szynkÄ… i pokrajanymi w talarki duszonymipieczarkami, nastÄ™pnie polać sosem pomidorowym czystym i wstawić do gorÄ…cegopieca do zrumienienia na 15 minut.878.Kalafiory na zimnoUgotowane w sÅ‚onej wodzie kalafiory wystudzić i podać do octu i oliwy, sosumusztardowego, tatarskiego lub majonezu.879.Kalafiory z parmezanemUgotowane jak wyżej kalafiory posypać na półmisku tartym parmezanem i polaćsuto rozpuszczonym masÅ‚em.880.Kapusta na kwaÅ›no z jabÅ‚kamiPrzygotować kapustÄ™, zalać wodÄ…, a zamiast octu wÅ‚ożyć do niej trzy lub czterykwaskowate jabÅ‚ka obrane z Å‚upin i pokrajane w cieniutkie talarki.Gdy kapustamiÄ™kka, a jabÅ‚ka zupeÅ‚nie rozgotowane, zaprawić Å‚yżkÄ… masÅ‚a i Å‚yżkÄ… mÄ…ki.222881.Kapusta na kwaÅ›no z pomidoramiBardzo dobra jest kapusta z pomidorami.Do kapusty gotowanej na jabÅ‚kach dodaćkilka pokrajanych w czÄ…stki i obranych z pestek pomidorów i gotować tak dÅ‚ugo, ażsiÄ™ zupeÅ‚nie rozgotujÄ….882.Kapusta na prÄ™dce kiszona ze Å›mietanÄ… (Wyborna)Kto lubi kapustÄ™ Å›wieżą na kwasie, w ten sposób przyrzÄ…dzona jest doskonaÅ‚a.Uszatkować drobno jednÄ… lub dwie główki kapusty, uÅ‚ożyć w kamiennym garnku,zalać letniÄ… sÅ‚onÄ… wodÄ….odcedzonÄ… z ugotowanych kartofli i pozostawić przykrytÄ…nad kuchniÄ….Na trzeci lub czwarty dzieÅ„ kapusta jest już do użycia.Wtedy jÄ…nastawić, zalawszy tym samym kwasem, a gdy już miÄ™kka, zaprawić sÅ‚oninÄ… lubmasÅ‚em zasmażonym z cebulkÄ… i Å‚yżkÄ… mÄ…ki i dodawszy ćwierć litra dobrej kwaÅ›nejÅ›mietany, poddusić jeszcze 10 minut.Taka kapusta jest wyborna do pieczeni baraniejlub huzarskiej.883.Kapusta z grzybamiTakÄ… kapustÄ™ przyrzÄ…dza siÄ™ zwykle na wiljÄ™, ale kto jest amatorem można jÄ…również dobrze podawać do potraw miÄ™snych.Kilogram kapusty kiszonej nastawićw kamiennym garnku dodawszy garść lub dwie suszonych grzybów, które należyprzedtem wypÅ‚ukać w ciepÅ‚ej wodzie.Gdy grzyby już sÄ… zupeÅ‚nie miÄ™kkie, wyjąć je,poszatkować i wymieszać z kapustÄ…, którÄ… zaprawić jak zwykle sÅ‚oninÄ… lub masÅ‚em zzasmażonÄ… cebulÄ… i mÄ…kÄ…, dodawszy trochÄ™ cukru do smaku.884
[ Pobierz całość w formacie PDF ]