[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Bardzo smacznapotrawa na post.868.Purée z groszku zielonegoLitr wyÅ‚uskanego groszku zielonego ugotować w sÅ‚onej wodzie.Gdy miÄ™kkiodcedzić, wsypać cukru do smaku, dodać Å‚yżkÄ™ masÅ‚a i dusić przez kwadrans.Potemprzefasować przez durszlak lub sito, rozrobić z kilkoma Å‚yżkami sÅ‚odkiej Å›mietanki ipodać do różnego rodzaju kotletów z drobiu, zwierzyny lub dzikiego ptactwa.869.Groch żółty zwyczajny.ZwykÅ‚y groch suchy, najlepiej jest namoczyć dzieÅ„ naprzódw letniej wodzie, bo siÄ™ potem szybko i równo ugotuje.Namoczony odcedzić i nalaćświeżą wodÄ…, można dodać na koniec noża sody oczyszczonej, gotować tak dÅ‚ugo, ażbÄ™dzie zupeÅ‚nie miÄ™kki.Potem dopiero posolić, a przed wydaniem wyrzucić nadurszlak i wyÅ‚ożywszy na półmisek, polać masÅ‚em ze zrumienionÄ… buÅ‚eczkÄ…, lubzasmażonÄ… sÅ‚oninÄ… ze skwarkami.870.Purée z grochu suchegoUgotować groch zwykÅ‚y okrÄ…gÅ‚y żółty; przefasować przez durszlak, rozrobićrosoÅ‚em lub smakiem z wÄ™dzonki albo szynki, a podajÄ…c do miÄ™sa lub wÄ™dlin, oblaćmasÅ‚em ze zrumienionÄ… buÅ‚eczkÄ… lub stopionÄ… sÅ‚oninÄ….871.Opiekanki z grochuUgotować i przefasować purée z grochu jak poprzednie nie rozrzedzajÄ…c gosmakiem.Zasmażyć Å‚yżkÄ™ masÅ‚a z drobno uszatkowanÄ… cebulÄ…, wymieszać razem zpurée, dodawszy trochÄ™ usiekanej zielonej pietruszki i kopru; na 1 litr purée osiemÅ‚yżek tartej przesianej buÅ‚ki i dwa caÅ‚e jaja i wyrabiać na stolnicy okrÄ…gÅ‚e podÅ‚użnewaÅ‚eczki, maczać w rozbitym jajku, otaczać w tartej buÅ‚ce i obsmażyć ze wszystkichstron na rumiano na rozpalonym maÅ›le lub fryturze.Do takich opiekanek można220 podać różne ostre sosy wedle upodobania, lub też obkÅ‚adać niemi jarzyny z sosami,jak: duszonÄ… kalarepkÄ™, marchewkÄ™, brukiew, szpinak, jarmuż etc.872.Kotlety z grochuPrzyrzÄ…dzić purée z grochu jak na poprzednie opiekanki, urabiać jak zwykle owalnekotlety, utaczane w tartej buÅ‚ce, smażyć na maÅ›le lub fryturze i podać z ostrym sosemwedle upodobania.873.Jarmuż z kasztanamiJarmuż jest jarzynÄ… czysto zimowÄ…, dobry jest dopiero wtedy, gdy przemarznie,inaczej jest gorzki.W smaku zbliżony do szpinaku.SÄ… dwie odmiany jarmużu:zielony i czerwony, czyli fioletowy.Obrać z Å‚odygi tylko drobne Å›rodkowe liÅ›cie,sparzyć ukropem, ugotować w sÅ‚onej wodzie, a odcedziwszy dobrze, gdy wszystkawoda osiÄ…knie, posiekać drobno i przefasować przez rzadkie sito.Zrobić zasmażkÄ™ zÅ‚yżki masÅ‚a i pół Å‚yżki mÄ…ki, rozprowadzić pół szklankÄ… sÅ‚odkiego mleka lubÅ›mietanki, wÅ‚ożyć przefasowany jarmuż, dodać trochÄ™ cukru do smaku i zasmażyćrazem.Osobno ugotować pół funta kasztanów, obrać z podwójnej Å‚upiny, usmażyć jew dość gÄ™stym syropie i podajÄ…c obÅ‚ożyć niemi jarmuż na półmisku.874.Jarmuż z jajkamiTak przyrzÄ…dzić jarmuż jak poprzedni, a wydajÄ…c usmażyć w formie od doÅ‚ków,liczÄ…c po dwa jajka na osobÄ™ i uÅ‚ożyć na półmisku, na spód jarmuż a na wierzch jajka.875.Jarmuż z boczkiem lub kieÅ‚basÄ…Obrane listki jarmużu opÅ‚ukać i ugotować w sÅ‚onej wodzie, nastÄ™pnie usiekać iprzefasować przez sito.Pół cebuli utartej na tarce zasmażyć z Å‚yżkÄ… masÅ‚a,rozprowadzić kilkoma Å‚yżkami smaku z ugotowanej wÄ™dzonki lub kieÅ‚basy, wÅ‚ożyćjarmuż, dodać: jeden utarty na masÄ™ zÄ…bek czosnku, trochÄ™ pieprzu i dusić przezdobry kwadrans.WydajÄ…c obÅ‚ożyć plasterkami ugotowanego boczku lub pokrajanÄ…kieÅ‚basÄ….221 876.Kalafiory  au gratinUgotowane kalafiory uÅ‚ożyć na wysmarowanym masÅ‚em półmisku kwiatem do góryw caÅ‚oÅ›ci, oblać sosem beszamelowym ze sÅ‚odkiej Å›mietanki, posypać grubo tartymparmezanem i przesianÄ… buÅ‚kÄ…, na wierzchu poÅ‚ożyć kawaÅ‚eczki Å›wieżego masÅ‚a iwstawić na ruszcie do bardzo gorÄ…cego pieca na 20 minut, aby siÄ™ z wierzchu Å‚adniezrumieniÅ‚y.877.Kalafiory po wÅ‚oskuUgotowane kalafiory uÅ‚ożyć na wysmarowanym masÅ‚em półmisku, posypać tartymparmezanem, drobno usiekanÄ… szynkÄ… i pokrajanymi w talarki duszonymipieczarkami, nastÄ™pnie polać sosem pomidorowym czystym i wstawić do gorÄ…cegopieca do zrumienienia na 15 minut.878.Kalafiory na zimnoUgotowane w sÅ‚onej wodzie kalafiory wystudzić i podać do octu i oliwy, sosumusztardowego, tatarskiego lub majonezu.879.Kalafiory z parmezanemUgotowane jak wyżej kalafiory posypać na półmisku tartym parmezanem i polaćsuto rozpuszczonym masÅ‚em.880.Kapusta na kwaÅ›no z jabÅ‚kamiPrzygotować kapustÄ™, zalać wodÄ…, a zamiast octu wÅ‚ożyć do niej trzy lub czterykwaskowate jabÅ‚ka obrane z Å‚upin i pokrajane w cieniutkie talarki.Gdy kapustamiÄ™kka, a jabÅ‚ka zupeÅ‚nie rozgotowane, zaprawić Å‚yżkÄ… masÅ‚a i Å‚yżkÄ… mÄ…ki.222 881.Kapusta na kwaÅ›no z pomidoramiBardzo dobra jest kapusta z pomidorami.Do kapusty gotowanej na jabÅ‚kach dodaćkilka pokrajanych w czÄ…stki i obranych z pestek pomidorów i gotować tak dÅ‚ugo, ażsiÄ™ zupeÅ‚nie rozgotujÄ….882.Kapusta na prÄ™dce kiszona ze Å›mietanÄ… (Wyborna)Kto lubi kapustÄ™ Å›wieżą na kwasie, w ten sposób przyrzÄ…dzona jest doskonaÅ‚a.Uszatkować drobno jednÄ… lub dwie główki kapusty, uÅ‚ożyć w kamiennym garnku,zalać letniÄ… sÅ‚onÄ… wodÄ….odcedzonÄ… z ugotowanych kartofli i pozostawić przykrytÄ…nad kuchniÄ….Na trzeci lub czwarty dzieÅ„ kapusta jest już do użycia.Wtedy jÄ…nastawić, zalawszy tym samym kwasem, a gdy już miÄ™kka, zaprawić sÅ‚oninÄ… lubmasÅ‚em zasmażonym z cebulkÄ… i Å‚yżkÄ… mÄ…ki i dodawszy ćwierć litra dobrej kwaÅ›nejÅ›mietany, poddusić jeszcze 10 minut.Taka kapusta jest wyborna do pieczeni baraniejlub huzarskiej.883.Kapusta z grzybamiTakÄ… kapustÄ™ przyrzÄ…dza siÄ™ zwykle na wiljÄ™, ale kto jest amatorem można jÄ…również dobrze podawać do potraw miÄ™snych.Kilogram kapusty kiszonej nastawićw kamiennym garnku dodawszy garść lub dwie suszonych grzybów, które należyprzedtem wypÅ‚ukać w ciepÅ‚ej wodzie.Gdy grzyby już sÄ… zupeÅ‚nie miÄ™kkie, wyjąć je,poszatkować i wymieszać z kapustÄ…, którÄ… zaprawić jak zwykle sÅ‚oninÄ… lub masÅ‚em zzasmażonÄ… cebulÄ… i mÄ…kÄ…, dodawszy trochÄ™ cukru do smaku.884 [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • elanor-witch.opx.pl
  •